homepage

ONZE MOESTUIN

Onze moestuin
Wat meer dan 30 jaar geleden begon als een verzameling van oude en vergeten groenten is momenteel uitgegroeid tot een prachtig moestuincomplex met honderden groenten, kruiden en fruitsoorten. Gewassen vanuit de hele wereld vinden allemaal hun weg naar de keuken van restaurant ’t Vlierhof. Elk jaar weer opnieuw, wordt er volop geëxperimenteerd met tientallen nieuwe varianten van eetbare planten.
De inkom van de tuin bestaat uit een flessenpad met meer dan 3500 flessen. Sint-Jakobsschelpen en dolomiet vormen de paadjes tussen verhoogde bedden afgezoomd met grenen planken. Deze tuin toont dat groenten, fruit en kruiden niet alleen lekker en gezond zijn maar dat ze ook een schitterende decoratieve waarde bezitten.
Er worden geen sproeistoffen of kunstmatige meststoffen gebruikt en het geheel wordt volgens de principes van de biologische landbouw beheerd onder ons eigen motto: “natuurlijk smakelijk”,

“Oude en vergeten” groenten
Groenten, die we bijna uit het oog verloren waren, hebben in deze tuin een vaste plaats gekregen. 30 jaar geleden teelden wij al pastinaak, wortelpeterselie en snijbiet. Gelukkig zijn deze vandaag de dag terug in ere hersteld en vinden ze zelfs hun weg terug in de groentewinkels.

Bijzondere groenten
Nieuwe groenten uit alle windstreken geven een extra dimensie aan tafel in ’t Vlierhof. Zo is er elk jaar een aanbod van eetbare gewassen zoals tomatillo’s uit Mexico, kristalspinazie uit Zuid-Afrika, wilde asperges uit Italië, tronchudakool uit Portugal, Andoorn en tientallen diverse kolen uit Japan,… Het zijn allemaal groenten die afgehard of aangepast zijn aan ons klimaat en elk jaar weer opnieuw zorgen voor een rijke oogst.

Kruiden
Kruiden zijn een onmisbaar onderdeel van de keuken van ’t Vlierhof en zij maken een groot deel uit van al de aanwezige planten. Van de klassiekers zoals bieslook, tijm, saffraan, en rozemarijn tot de minder bekende bergamot, zeevenkel, oesterblad, stevia… Sublieme aroma’s die onze keuken net dat extra kruidje meer geven.

Fruit
Een appel en perenhaag met meer dan 60 variëteiten waakt over de tuin en bepaald voor een groot stuk de vormgeving ervan. Overal in de tuin bevinden zich haagjes van zwarte bes, aalbes, frambozen in alle kleuren, pitloze druiven, Japanse wijnbessen en nog veel meer. Heerlijke witte en rode alpenaardbeitjes zijn gewoon onweerstaanbaar. Zo zijn we deze overvloedige oogst aan het plukken van juni tot begin oktober. Wat niet direct gebruikt kan worden wordt verwerkt tot sap, confituur, siroop, azijn en nog veel meer.

Rondleiding door keukenchef Dominique
Wij verzorgen ook rondleidingen in onze tuin (juni, juli, augustus en september) en dit uitsluitend voor groepen vanaf 16 pers. aan € 4/pers. Dit duurt ongeveer 1u30 en u krijgt hiervoor een kruidig tuinverhaal met talrijke tips voor de tuin en keuken. Indien u dit koppelt aan een etentje (€ 70 all-in) in het restaurant is de rondleiding gratis inbegrepen. Enkel op afspraak mogelijk en niet in het weekend.

 

 

 

Wat mag u dit tuinseizoen allemaal verwachten op uw bord in ‘t Vlierhof?
 
De selectie van de gebruikte ingrediënten uit onze prachtige moestuin hangt zoals altijd af van het seizoen en uiteraard de weersomstandigheden. Wij zullen u bij elk bezoek aan ons restaurant kunnen verassen met al het lekkers wat onze tuin te bieden heeft.
Zo kan u dit jaar volgende verwachten :
Asperges in groen, wit en paars – bieslook – Chinese bieslook – roomse kervel – diverse varianten van look – worteltjes in geel, paars en rood – radijsjes in alle kleuren, vormen en smaken – sluimererwten – boontjes in rood, paars en groen – agastache – rucola varianten - jonge rosé uitjes – zwartmoes kervel – Japanse wijnbes en framboos – blonde, zwarte en rode framboos – alpenaardbeitjes in rood en heerlijke witte – perziken – zwarte moerbeien – braambessen – daslook – cassis – aalbessen in champagne en rood – loganbessen – zilverzuring – bloedzurkel – Aziatische koolvarianten (mibuna, kailaan, mizuna …) – een twintigtal diverse salades – ijskruid – overheerlijke zwarte tomaten, groen en geel gestreepte, cocktail in geel en rode peervormpjes – engelwortel – bietjes in wit, rood en gestreept – venkel – tijm, salie en rozemarijn – zilveruitjes – selder – prei – kleurrijke koolvariëteiten – Nieuw-Zeelandse spinazie – jonge bladspinazie – paprika’s en pepers in allerlei kleuren, smaken en vormen – grijze meloenen – heerlijke vaste pompoenen – klimmende Italiaanse muskaatcourgetten – koriander – dille – rode en aardbeienmelde – landwier – zeevenkel – krul en bladpeterselie – zoethout – artisjok – mariadistel – kardoen – bloemkool in paars, groen en wit – shi take  – hertshoornweegbree – brave hendrik – regenboogsnijbiet – venkel in paars en groen – een tiental variëteiten van pitloze druiven – dertigtal diverse appelen en peren – hazelnoten – okkernoten – vlierbessen – sleedoorn – kweeperen – talrijke aromatische kruiden – pastinaken – Chinese artisjok – knolselder – aardperen – vijgen – Chinese radijzen in groen, wit, zwart, rood en roze – tomatillo’s in groen en paars en nog veel meer.